Přívlastková vína - kabinet a pozdní sběr


Kabinetní víno


Jde o jakostní víno s přívlastkem. Kabinety jsou kvalitní vína, vzniklá z moštů. Cukernatost hroznů musí být minimálně 19 °NM.

Tato vína bývají obvykle lehčí, suchá, s nízkým obsahem alkoholu. V případě výroby sladkého vína bývá obsah alkoholu velmi nízký, nepřekračuje 9 %. Obsah extraktu bývá kolem 18 - 20 g/l.

Kabinetní vína jsou vhodná pro běžné, avšak kvalitní pití, například ke stolování. I v této kategorii však již někteří vinaři produkují skvosty, které stojí za to vychutnat si samotné.

Pozdní sběr


Pozdní sběry, jak již název napovídá, jsou vyráběny z dobře vyzrálých hroznů, tudíž se často vyznačují výrazným odrůdovým charakterem, lépe se rozvine vůně, chuť. Bývají to kvalitní, suchá či polosuchá vína. Tím, že se hrozny sklízejí v pozdějším termínu, dosahuje cukernatost hroznů minimálně 21 °NM.

Při použití vyzrálejších hroznů může obsah alkoholu u suchého vína překročit 14 %. U sladkých vín pak obsah alkoholu nepřekračuje 11 %. Obsah extraktu bývá kolem 19 - 22 g/l.

Tato vína se mohou podávat k jídlu, ale nejčastěji se pijí pro vlastní požitek z vína, kdy si můžeme plně vychutnat jejich specifické vlastnosti, barvu, vůni, chuť.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní