Jakostní víno, jakostní víno s přívlastkem

Jakostní víno může být vyrobeno pouze z hroznů, které pocházejí z vinice certifikované pro výrobu jakostního vína. Maximální výnos vinice nesmí překročit 12 tun hroznů/ha pro daný rok.

Jakostní víno


Hrozny musejí být sklízeny ručně a pocházet ze stejné tuzemské vinařské oblasti pro jakostní víno. Výroba musí proběhnout ve vinařské oblasti, ve které byly hrozny sklizeny. Hrozny musejí dosáhnout minimální cukernatosti 15 °NM.

Víno musí splňovat jakostní požadavky a být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), a to buď jako:


  • Jakostní víno odrůdové - víno vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín.
  • Jakostní víno známkové - víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín.
  • Jakostní víno s přívlastkem (neboli přívlastkové víno) - je nejvyšší kategorií vín České republiky vyráběných v souladu s aktuálním vinařským zákonem, ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů.

Hrozny musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního:


  • musí pocházet z jedné vinařské podoblasti
  • je povoleno použít hrozny maximálně 3 různých odrůd
  • výroba musí být provedena ve stejné vinařské oblasti, jako sklizeň
  • cukernatost moštu se nesmí zvyšovat
  • kvalitu hroznů (cukernatost, odrůdu, původ a hmotnost) musí ověřit inspektor
  • nesmí obsahovat žádné přidané látky (barviva, ochucovadla...)
  • nesmí obsahovat konzervační látky s výjimkou oxidu siřičitého
  • nesmí být skladováno ve společných prostorách s ovocným vínem (specifické výjimky stanovuje zákon)


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní