Svatomartinská husa

Pěkně vykrmená, dozlatova upečená, podzimní mladá husa patří od nepaměti ke svátku sv. Martina.

obrázek ke článku Svatomartinská husa

Správná příprava šťavnaté pečínky spočívá v pomalém pečení při nižší teplotě. Husu pečeme při teplotě 80 - 90°C, a to 10 až 13 hodin, podle jejího vzrůstu.

Ten, kdo zápasí s časem, může pro pečení použít zkrácenou verzi, kdy zakrytou husu pečeme 2 hodiny při 200°C. Poté pečínku odkryjeme a ještě 30 - 45 minut dopečeme hezky dozlatova.

Aby se maso nevysušilo, mělo by být ponořené ve výpeku s vodou.

Jako příloha je vhodný knedlík a kyselé zelí.

Z nápojů se doporučuje pivo nebo červené svatomartinské víno, které výrazně podtrhne tento tradiční svatomartinský pokrm.

Postup přípravy svatomartinské husy:


  • Nejprve odstraníme zbylá brka a jemné chmýří a maso důkladně omyjeme a osušíme.
  • Husu osolíme, posypeme kmínem, a to i zevnitř. Vložíme do hlubšího pekáče, podlijeme vodou a zakryjeme víkem nebo alobalem.
  • Teplotu trouby nastavíme mezi osmdesáti až devadesáti stupni.
  • Po deseti až dvanácti hodinách pečení husu odkryjeme a teplotu zvýšíme na 190°C. Pečeme ještě cca 1 hodinu, aby kůžička husy byla zlatavá a hezky křupavá.
  • Vypečené sádlo slijeme a následně použijeme buď jako pochoutku na chléb nebo na další vaření.
  • Jako přílohu podáváme knedlík (houskový, karlovarský, nebo bramborový) a nejlépe 2 druhy zelí (červené připravené do sladké chuti a bílé o trochu kyselejší).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní