Maso z nutrie

Nutrie byly původně chovány jako kožešinová zvířata. Jejich maso je bledě růžové, velmi křehké, jemně vláknité, s nízkým obsahem tuku. Tuk není prorostlý do tkání, proto je maso lehce stravitelné, s nízkým obsahem cholesterolu a s vysokým obsahem bílkovin.

Maso z nutrií lze prodávat pouze na základě specielního povolení ministerstva zemědělství, proto jeho prodej vázne. Přitom podle milovníků masa z nutrie má toto maso naprosto vynikající chuť, vyrovná se masu králičímu i telecímu. Jeho biologická hodnota je vyšší.

Nutrie pečená na česneku


Ingredience (cca 8 porcí):


  • 1 stažená nutrie (cca 3 – 4 kg)
  • 2 palice česneku
  • 2 větší cibule
  • sůl
  • kmín
  • 1 lžíce sádla
  • 150 ml vody

Postup přípravy:


  • Nutrii omyjeme, naporcujeme, zbavíme blan a tuku.
  • Česnek oloupeme, prolisujeme a potřeme jím všechny porce masa, které zároveň i osolíme.
  • Takto připravené maso natlačíme do skleněné, porcelánové nebo smaltované nepoškozené nádoby, přikryjeme a necháme v chladu dva až tři dny nasucho marinovat.
  • Během marinování maso alespoň jedenkrát přeložíme.
  • Je-li marinování u konce, vložíme maso do tlakového hrnce (6 litrů) a podlijeme vodou. Necháme cca 10–15 minut podusit.
  • Na pekáči rozpustíme sádlo, na dno nasypeme oloupanou a na plátky nakrájenou cibuli.
  • Rozdušené maso vyndáme z tlakového hrnce a vložíme do pekáče na cibuli. Dochutíme solí a kmínem, zalijeme vydušenou šťávou.
  • Maso pečeme v troubě nepřikryté asi 30 – 40 minut (do růžova).
  • Jako příloha se hodí bramborové knedlíky a zelí nebo podáváme samotné s bramborem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní