Králík a vnitřnosti

Králičí maso je mírně nasládlé, libové, bledě růžové, jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu, obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je velice chutné, lehce stravitelné, proto je vhodné pro děti a na dietní stravování. Maso mladých zvířat je velmi jemné a neobsahuje téměř žádný kolagen. Chovaná zvířata jsou porážena mladá, mezi 12. – 13. týdnem.

obrázek ke článku Králík a vnitřnosti

Králičí maso je velmi libové, obsah tuku se pohybuje mezi 4,7 - 12,5% . Zadní maso (stehna), které je všeobecně považováno za kvalitnější, obsahuje méně tuku, přední část je o něco tučnější. V průměru obsahuje celý králík 8,8% tuku, který je většinou viditelný, takže pro dietní jídla se dá bez problémů před přípravou odstranit.

Králičí maso se vyznačuje krátkou dobou potřebnou k jeho přípravě. Hodí se hlavně k přípravě pod pokličkou nebo v tlakovém hrnci, k pečení v troubě, smažení (příprava minutek a řízků), ale i ke grilování. Dá se konzumovat jak teplé, tak studené v různých lehkých salátech, vynikající je například i králičí paštika.

Doporučuje se maso zbytečně nezatěžovat tučnými přísadami, raději ponechat pokrmům lehkost a snadnou stravitelnost.

Dělení králičího masa:


Zadní maso


  • Kýta
  • Hřbet

Zadní maso se hodí k pečení, dušení, smažení, přípravu minutek a ke grilování.

Přední maso


  • Plec
  • Bok
  • Hrudí
  • Hlava, krk

Přední maso se hodí k vaření, dušení, na plnění a pro zadělávané pokrmy.

Z vnitřností se používají - játra, ledvinky, srdce, mozeček.

Mezi nejznámější recepty pro přípravu králičího masa patří králičí kotlety, filet, prsa, plněné kousky. Výborný je ale i králík pečený vcelku na česneku či na smetaně.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Králík a vnitřnosti

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní