Vůně - aroma vína

Vysoce kvalitní víno se vždy vyznačuje mnoha sekundárními a terciárními vůněmi. Pouhé primární vůně způsobují, že se víno jeví jednorozměrné.

U vína rozlišujeme:


  • Primární aroma - charakterizuje odrůdy vín, aroma je obsaženo již v hroznech a později se objevuje i ve víně. Odráží se v něm ovocné, květinové a rostlinné tóny, aromatické rysy květů, ovoce nebo koření (citrón, grapefruit, květ akátu, fialky, růže, třešně, černý rybíz, maliny, brusinky, ostružiny, tráva, kopřiva, zelený chřest, zelená paprika).
  • Sekundární aroma - jsou látky buketu, které vznikají nově při kvašení, jedná se přitom rovněž o ovocné a kořeněné aromatické rysy, které se však v hroznech nevyskytují, ale vytváří se při enzymatických reakcích v kvasícím víně. Sekundární aroma vyhodnotíme při mírném roztočení vína ve sklenici a následném přičichnutí (med, hruška, ananas, papája, mango, banán, vlašský ořech, máslo, chlebová kůrka, kvasnice, šafrán, černý pepř).
  • Terciární aroma - určujeme až po napití, víno v ústech provzdušníme a přes nosohltan vnímáme uvolněné vůně vznikající rozvojem vína v sudě a zráním (stárnutím) v lahvi. Ovocné a kořeněné molekuly se rozpadají, přičemž se spojují s jinými molekulami často do dlouhých řetězců. Tím způsobem se vyvíjejí nové aromatické variace (sušené ovoce, marmeláda, rozinky, hřebíček, olivový olej, kakao, čokoláda, zrnka kávy, cedrové dřevo, sladké dřevo, vanilka, kůže, smog, karamel, dehet, lékořice, žampiony, mech, tabák, podhoubí, podzimní les).


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní