Vlastnosti vína - vůně

Vůně je jedním z nejdůležitějších znaků při hodnocení jakosti vín. Tvoří ji celá řada těkavých látek, a proto je důležité posuzovat víno při takové teplotě, aby se aromatické látky uvolňovaly za stejných podmínek. Při vnímání vůně vína není dobré spěchat, neboť sebemenší maličkost může ovlivnit konečný dojem z vína. Po čichové analýze získáme informace o odrůdě, typu vína, zemi původu, stáří a hlavně o zdraví vína.

Vůně vína musí být v prvé řadě čistá, charakteristická pro révové víno, a to i tehdy, jedná-li se pouze o vína konzumní, která nemají charakteristické znaky jakostních odrůdových vín.

Vůně jakostních vín musí odpovídat odrůdovému charakteru nebo danému typu známkových vín. Někdy ve vůni objevujeme i odstíny vůní připomínající květiny nebo ovoce (lipový květ, broskve, kopřivy apod.).

Nejkrásnější vůni mají vína vyrobená z pozdních sklizní, z hroznů napadených plísní Botrytis cinerea a aromatických odrůd vrcholné lahvové zralosti.

Svěží vůně s odrůdovým charakterem je typická pro mladá vína.

Starší jakostní vína se vyznačují příjemným kvasným buketem, který u zralých vín přechází v buket ležácký.

Delším ležením v lahvích se vytváří postupně tzv. stařinka. Je to příjemná chlebnatá vůně i chuť dodávající buketu vína novou dimenzi.

Nečistá vůně s náznakem vůně octa naznačuje začátek octovatění vína nebo jiného bakteriálního, nečistého kvašení vína.

Vůně s cizími pachy naznačuje, že se víno dostalo do styku s látkami, které mu tyto pachy předaly. V tomto případě se jedná o vady vína.

Vůně vína může být:


  • Vinná - vystihuje vůni zdravého vína bez odrůdových zvláštností.
  • Těžká - nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních.
  • Jemná - vůně jemně zapadá do harmonie ostatních složek vína.
  • Výrazná - vůně výrazně převyšují ostatní složky.
  • Lahvová - označení pro druhotné vůně vznikající ležením vína v láhvi.
  • Zralá - označení pro směs vůně odrůdové a láhvové, která se vyskytuje u dostatečně sířených vín v období kulminující zralosti láhvového vína.
  • Po stařině - vůně připomíná vypečenou chlebovou kůrku. Tvoří se při zrání a stárnutí vín pomalou oxidací aromatických i chuťových látek. Zpočátku je stařina u jakostních vín velmi příjemná a je typická pro starší ročníky vín, avšak silná nepříjemná stařina značí, že je víno přestárlé a jeho jakost klesá.
  • Odrůdová - vůně typická pro určitou odrůdu vína.
  • Muškátová - u odrůd s muškátovou vůní bobulí hroznu (např. Muškát Ottonel, Muškát žlutý, Irsay Oliver, Tamjanka).
  • Kopřivová - typická pro odrůdu Sauvignon (někdy připomíná i černá rybíz).
  • Lipová - vzniká u Veltlínského zeleného ze sprašové půdy, u Ryzlinku rýnského z lehčích půd.
  • Botrytidová - objevuje se po napadení hroznů plísní šedou.
  • Vanilková - typická pro mladá, ale zralá vína Rulandského červeného.
  • Broskvová - u odrůdy Müller-Thurgau, někdy i u odrůdy Sauvignon.
  • Cizí - neodpovídá označení na etiketě nebo je vínu zcela cizí.
  • Vadná - vzniká nemocí nebo vadou vína (mléčná vůně po biologickém odbourávání kyselin apod.).
  • Po korku - palčivá vůně i chuť vzniklá vyluhováním tříslovin z korkové zátky, případně způsobená plesnivěním korkové zátky.
  • Po sudu (sudovina) - vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů.
  • Pelargoniová - vzniká při stárnutí vín ošetřených kyselinou sorbovou, která byla použita jako konzervační prostředek k zábraně druhotných kvašení vín se zbytkem cukru.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní