Vlastnosti vína - čistota

Čirost vína posuzujeme po nalití vína do suchých a dobře vyčištěných degustačních skleniček. Prohlížíme nejlépe proti světlu (např. i svíčky), a to z několika stran (i seshora), abychom objevili i ty nejmenší hmotné částice. Slabá opalescence se může ukázat u sudových vín, která nejsou ještě dokonale vyškolena. Ta ovšem jakost vína neovlivňuje.

Jemné i silnější zákaly ukazují na různé vady nebo nedostatky vína.

Při posuzování čistoty můžeme víno charakterizovat jako:


  • krystalicky čisté
  • s bleskem
  • jiskrné
  • čisté se slabým závojem
  • matné
  • opalizující
  • kalné
  • velmi kalné

  • Čiré - víno je průzračné, bez jakéhokoliv zákalu, neopalizuje, ale ještě nejiskří.
  • Jiskrné - nebo také víno s bleskem, je zdravé víno s nejvyšším stupněm čistoty, jenž je dosažen filtrací vína.
  • Opalizující (pohlcující světlo) - víno je průhledné, ale při pohledu proti světlu se paprsky lámou o jemné částečky nečistot.
  • Zakalené - zákal je způsoben vysráženými bílkovinami nebo jinými látkami.
  • Zlomené - víno, které již bylo vyškoleno, se znovu zakalilo.
  • Víno s krystaly vinného kamene - nepovažuje se za zákal vína. Vinný kámen se vysráží do drobných krystalů, které však nesnižují jakost vína.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní