Rozdělení vín podle zbytkového cukru a cukernatosti

Vína se od sebe liší nejen svojí vůní, čistotou, barvou, ale také obsahem zbytkového cukru.

Podle obsahu zbytkového cukru rozdělujeme bílá vína na:


  • suchá - 0 až 4 g/l
  • polosuchá- 4 až 12 g/l
  • polosladká - 12 až 50 g/I
  • sladká - nad 50 g/l

Podle obsahu zbytkového cukru rozdělujeme červená vína na:


  • suchá - 0 až 4 g/l
  • ostatní - nad 4 g/l

Rozdělení vín v ČR dle cukernatosti hroznů při sběru:


  • stolní víno - 11°NM
  • zemské víno - 14°NM
  • jakostní víno - 15°NM

Přívlastková vína začínají na cukernatosti nejméně 19°NM.

Podle cukernatosti použitých hroznů a dalších aspektů rozlišujeme tyto přívlastky:


  • kabinet - 19°NM
  • pozdní sběr - 21°NM
  • výběr z hroznů - 24°NM
  • výběr z bobulí - 27°NM
  • výběr z cibéb - 32°NM

Dále pak rozlišujeme:


  • ledové víno - 27°NM
  • slámové víno - 27°NM


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní