Dekantace vína

Dekantování znamená přelití vína do karafy. Před samotnou dekantací se karafa "vyvíní", a to tím způsobem, že nalijeme nepatné množství vína dovnitř a krouživým pohybem opatrně vyléváme do připravené sklenky. Při nalévání otevřenou láhev vína opatrně přelijeme nad zapálenou svíčkou tak, abychom sledovali případné sedimenty, které do karafy nepatří.

Víno dekantujeme ze dvou důvodů:


  • Oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barvivo) od vína - jedná se většinou o starší nefiltrovaná vína.
  • Aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a zharmonizovalo - pro tento důvod se dekantují hlavně mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína.

Dekantují se vína bílá i červená. Mladá vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je vhodné nechat "vydýchat" čtyři až dvanáct hodin.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
DekantaceVeronikaČ26.04.2015

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní