Degustace vína pomocí chuťových vjemů

Pro nejlepší analýzu kombinace chuti a buketu mějte víno v ústech cca 10 sekund. Pokud vjem po polknutí či vyplivnutí rychle vyprchá, říká se o víně, že je krátké. Naopak pokud vjem trvá dlouho, jde o víno dlouhé.

Chutě se rozdělují na 4 základní typy:


  • Sladkou
  • Slanou
  • Kyselou
  • Hořkou - specifické jazykové papily jsou umístěny po celém jazyku, takže hořká chuť se mnohdy projeví až po polknutí vína na zadní části jazyku.

Kromě kombinace těchto čtyř základních chuťových směrů je pro vnímání chuti vína v ústech důležitý také retronosální (dotykový) vjem v ústech (viskozita, svíravost taninů) a teplota vína.

Podle poměru kyselin, cukrů, alkoholu, případně tříslovin mohou být vína:


  • lehká
  • slabá
  • kyselá
  • těžká
  • tvrdá
  • svíravá
  • plochá
  • nasládlá
  • slabá atd.

V chuti hodnotíme:


  • Intenzitu chuťového vjemu - bezprostředně poté, co se víno dostane do úst. Je dána obsahem extraktu a zejména kyselin, cukrů, případně tříslovin (u červených vín).
  • Čistotu vjemu - přítomnost či nepřítomnost rušivých tónů, např. oxidační tóny a různé nežádoucí pachutě z korku nebo případné vady či choroby vína.
  • Kvalitu vjemu - obsah a harmonii kladných (příjemných) a typických chutí vína a také dochuť, délku trvání chuťového vjemu po polknutí nebo vyplivnutí vína (měří se v sekundách) a příjemnost tohoto vjemu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní