Zapékaná, fritovaná či smažená cuketa


obrázek ke článku Zapékaná, fritovaná či smažená cuketa

Zapékaná sladkokyselá cuketa s karotkou


Ingredience:


  • 2 středně velké cukety
  • 2 středně velké mrkve
  • 6 polévkových lžic olivového nebo jiného kvalitního oleje
  • 2 polévkové lžíce vinného octa
  • sůl, nejlépe mořská
  • černý pepř - čerstvě mletý
  • hrst čerstvých mátových lístků

Postup přípravy:


  • Cukety i mrkve očistíme a pokrájíme na úzké plátky o velikosti malíčku.
  • Takto připravenou mrkev promícháme s polovičním množstvím olivového oleje a rozprostřeme ji do zapékací mísy.
  • Zapékáme cca 15 minut při teplotě 200°C.
  • Cuketu promícháme se zbylým olejem a přidáme do mísy k mírně zapečené mrkvi.
  • Zeleninu zapékáme společně dalších cca 10 minut, než dojde k jejímu mírnému zkaramelizování.
  • Zapékací mísu vyjmeme z trouby, osolíme, opepříme, přidáme většinu mátových lístků, vinný ocet a vše dobře promícháme.
  • Mísu opět vložíme do trouby a při nejvyšší teplotě necháme cca 2 - 3 minuty probublat, aby se tekutina zredukovala.
  • Podáváme horké, zdobíme zbylými čerstvými listy máty.
  • Jde o tradiční neapolský předkrm, který využívá sladkost zeleniny, která po zkaramelizování spolu s vinným octem vytvoří nezaměnitelnou chuť.

Pikantní fritovaná či smažená cuketa v pivním těstíčku


Ingredience:


  • 600 g cukety
  • jemně nastrouhaná kůra (z dobře omytého citrónu)
  • 2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé máty
  • olivový olej na přípravu těstíčka, na fritování nebo smažení
  • sůl, nejlépe mořská
  • černý pepř - čerstvě pomletý
  • měsíčky citrónu ke zdobení při servírování
  • 2 vajíčka
  • 200 ml světlého piva
  • 140 g hladké mouky

Postup přípravy:


  • Nejprve si připravíme těstíčko, a to tak, že v misce rozšleháme žloutky s 1 polévkovou lžící olivového oleje, přidáme pivo a po částech vmícháme hladkou mouku.
  • Těstíčko dle chuti osolíme, opepříme a necháme cca 1 hodinu odležet.
  • Mezitím si cukety nastrouháme do mísy na středně hrubém či hrubém struhadle.
  • Osolíme a necháme cca 10 minut na cedníku pouštět šťávu.
  • Cuketu promícháme a zbytek šťávy vymačkáme.
  • Přidáme strouhanou citrónovou kůru, mátu, sůl, pepř.
  • Těsně před smažením ušleháme bílky s trochou soli a pepře do tuhé pěny a opatrně vmícháme do odleželého těstíčka.
  • Olej ve fritovacím hrnci či hluboké pánvi s roštem na smažení (lze nahradit cedníkem) zahřejte na 190°C.
  • Nastrouhanou cuketu smícháme s těstíčkem.
  • Pomocí lžíce tvoříme kuličky, které fritujeme nebo smažíme cca 2-3 minuty, dokud nezezlátnou a nejsou křupavé.
  • Hotové kuličky osušíme v papírové utěrce a podáváme horké s dílky citrónu.
  • Díky pivnímu těstíčku vykouzlíme pikantní křupavou pochoutku, která při správném postupu nenasaje přebytečný olej.
  • Podáváme s vařenými brambory či pečivem. Samotné kuličky jsou vhodné i jako jednohubky.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní