Vařená zelenina, ale i chutné zeleninové saláty

I když téměř každý z nás ví, že kvalitní nejen čerstvá, ale i tepelně upravená zelenina je pro naše tělo chutnou potravinou, ale působí i jako přírodní lék, je konzumace u dnešní populace stále pod doporučenými hodnotami každodenní spotřeby. Přitom například i vláknina, kterou zelenina vedle vitamínů, minerálů a ostatních prvků obsahuje v dostatečném množství, má schopnost snižovat výskyt závažných civilizačních onemocnění (rakovina, cukrovka, srdeční nemoci), ale i regulovat tělesnou hmotnost a hladinu naší energie.

obrázek ke článku Vařená zelenina, ale i chutné zeleninové saláty

Pro zpestření jídelníčku nemusíme jíst jenom syrovou zeleninu, zejména v zimě oceníte širokou nabídku hluboce zmražené zeleniny. Výhodou je nejen to že ji máme vždy po ruce v ledničce, ale i fakt, že obsahuje i přes šokové zmražení vysoké množství vitamínů.

Zelenina zůstane krásně křupavá, když jako formu tepelného zpracování zvolíte přípravu v páře anebo rychlé povaření v délce jedné minuty. Navíc tím neztrací moc vitamínů, chuť ani aroma.

Smažené kapustové karbanátky


Ingredience:


  • 1 listová kapusta
  • 1 celé vejce
  • 1 houska nebo rohlík
  • 30 g slaniny
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • mléko
  • sádlo na smažení

Postup přípravy:


  • Kapustu zprudka spaříme, vodu z ní slijeme a následně ji do měkka uvaříme v osolené vodě nebo přímo v polévce.
  • Uvařenou kapustu vyjmeme, necháme okapat a pomačkáme na jemno, případně ještě pokrájíme nožem.
  • Ke kapustě přidáme 1 celé vejce, větší špetku pepře, jednu (v mléce navlhčenou) housku či rohlík, pokrájenou, na sádle jemně osmaženou, cibulku a slaninu.
  • Vzniklou směs dle chuti přisolíme, přidáme strouhanku, aby se z hmoty daly dobře tvořit karbanátky a rukou vše dobře prohněteme.
  • Syrové karbanátky obalíme v mouce a na sádle zprudka do růžova opečeme.
  • Jako přílohu podáváme bramborovou kaši, kterou můžeme polít sádlem, na kterém jsme karbanátky usmažili.

Salát z červeného zelí


Ingredience:


  • 250 g červeného zelí
  • 1 středně velké jablko
  • malá cibule
  • šťáva z ½ citrónu
  • olivový olej v množství dle chuti
  • špetka soli
  • kávová lžička hořčice
  • hrst rozinek
  • kávová lžička cukru
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy:


  • Čerstvé červené zelí nakrájíme na nudličky (lze použít i sterilované).
  • Přidáme nastrouhané jablko, najemno nakrájenou cibuli, olej, citrónovou šťávou, sůl, cukr, hořčici a důkladně promyté rozinky.
  • Směs dobře promícháme a dáme vychladit.
  • Před podáváním můžeme salát vylepšit nasekanými vlašskými ořechy.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Vařená zelenina, ale i chutné zeleninové saláty


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní