Ředkvičky - zdravý zabiják bakterií a plísní

S prvními jarními paprsky najdete na pultech obchodů i ředkvičky, které obohatí naše tělo o řadu cenných látek po dlouhém období zimy. Konzumovat nemusíte jen bulvy, do salátů a polévek můžete přidávat také mladé lístky. Mimo vitamíny a minerály obsahují ředkvičky i hořčičné oleje. Ty jim dodávají typickou pálivou chuť, ale zároveň zabíjejí bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat průjmy a jiné střevní a žaludeční potíže. Pravidelnou konzumací ředkviček lze úspěšně tyto škodlivé střevní kultury likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení. Kdo chce na jaře trochu zhubnout, měl by ředkvičky konzumovat alespoň třikrát denně. Jejich kalorická hodnota je velmi nízká a navíc podporují střevní peristaltiku. Ředkvičky můžete pojídat syrové, výborně se hodí do salátů, pomazánek a předkrmů nebo tepelně upravené v polévce, míchaných vajíčkách, či jako příloha k masu. Ředkvičky není vhodné nechávat dlouho nakrájené nebo nastrouhané, jelikož tak dochází ke ztrátě vitamínů.

obrázek ke článku Ředkvičky - zdravý zabiják bakterií a plísní

Palčivost ředkviček můžeme zmírnit


  • Tenké plátky nakrájených ředkviček lehce orestujeme na troše oleje nebo přepuštěného másla až zesklovatí.
  • Mírně osolíme.
  • Získáme tak zdravou pochoutku i pro ty, koho štiplavá chuť od konzumace ředkviček odrazuje.

Ředkvičky s míchanými vejci


Ingredience:


  • 2 svazky ředkviček
  • malá cibulka
  • 4 syrová vajíčka
  • 20 g másla
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:


  • Cibuli oloupeme, z ředkviček odkrojíme nať a dobře je omyjeme.
  • Vše nadrobno nakrájíme a vložíme na pánev s rozpušteným máslem.
  • Necháme chvíli podusit, až cibulka zesklovatí a ředkvičky změknou.
  • Potom přidáme vajíčka, sůl, pepř a za stáleho míchání pokrm doděláme.
  • Jako přílohu můžeme zvolit pečivo nebo vařené brambory polité rozpuštěným máslem.

Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Ředkvičky - zdravý zabiják bakterií a plísní


(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní