Biopotraviny

Pěstování a zpracování biopotravin se řídí přísnými pravidly. Pokud se zemědělec rozhodne vyrábět BIOPRODUKTY, musí se nahlásit na ministerstvu zemědělství. Na základě registrace a přísných kontrol a certifikací obdrží certifikát, který má platnost 12 měsíců od vystavení. Tyto výrobky pak mohou být u českých biopotravin označeny zeleným logem BIO, tzv. zelenou biozebrou s nápisem "Produkt ekologického zemědělství".

obrázek ke článku Biopotraviny

BIO symbol zaručuje, že certifikované potraviny byly kontrolovány na každém kroku, od zemědělce a výrobce, až ke konečnému spotřebiteli. Biopotraviny jsou přírodně vyráběné potraviny označené certifikátem, jejich kvalita musí vyhovovat přísným normám EU. Pro lidský organismus jsou tyto potraviny neškodné, nezávadné, čistě přirozeného původu.

Produkují je farmáři, kteří nepoužívají syntetická hnojiva, pesticidy, herbicidy, hnojí jen přírodními hnojivy. Ekologičtí zemědělci lépe pečují o kvalitu a úrodnost půdy. Jejich hospodaření prospívá nejen volně žijícím druhům rostlin a zvířat, ale přispívá i k čistější krajině včetně potoků a řek.

Bio maso, drůbež, vejce a mléčné výrobky pocházejí ze zvířat, kterým se nepodávají antibiotika, ani růstové hormony, do potravin se nepřidávají umělé přísady. Pro naše tělo by bylo daleko lepší, kdybychom mohli konzumovat pouze přírodní potraviny bez chemikálií a umělých látek, které pocházejí z ekofarmy. Bohužel jsou zatím některé bio produkty značně drahé.

Cílem je, aby se ke spotřebiteli dostávaly produkty, které si zachovají svůj přirozený charakter, barvu, vůni a chuť. Toho všeho se dosahuje u bioproduktů bez použití chemických barviv, konzervačních látek a podobně. Biopotraviny mají vyšší obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků, neohrožují naše zdraví vysokou koncentrací chemických látek a jejich chuť je intenzivnější.

Počet druhů bioproduktů stále stoupá, mají své nezastupitelné místo na pultech specializovaných bioprodejen, ale i v regálech supermarketů. Zatímco u bio-luštěnin jen těžko poznáte rozdíl oproti obyčejným luštěninám, u zeleniny, ovoce, mléka a masa je rozdíl patrný na první ochutnání.

Výčet některých biopotravin, které si vás získají svým chuťovým rozdílem a u nichž se vyplatí sáhnout hlouběji do peněženky:


Salát


  • zdravější (nepoužívá se tolik chemických látek na odpuzování škůdců)
  • křehčí
  • intenzivnější chuť

Kořenová zelenina


  • zdravější, více antioxidantů, minerálních látek, vitamínů, stopových prvků, méně těžkých kovů
  • méně vody
  • silnější chuť a aroma
  • delší trvanlivost

Jahody


  • chuť mnohem výraznější
  • neobsahují tolik vody
  • nejsou přihnojovány syntetickými hnojivy, tudíž neobsahují pesticidy, stačí je jen lehce opláchnout

Jablka


  • intenzivní vůně a chuť
  • bez ošetření syntetickými postřiky

Zvláště u malých dětí, které se zeleninovou a ovocnou stravou teprve začínají, je vhodnější kupovat pouze bioprodukty. Tato zelenina ovoce obsahuje jednak o 40% více antioxidantů, ale i větší množství nezbytných vitamínů a minerálů.

Mléko


  • až o 60% více antioxidantů
  • přirozený obsah tuku
  • lepší chuť (neobsahuje zbytky antibiotik a pesticidů)
  • zdravější, více prospěšných látek

Jogurt


  • chuťově jemnější a přirozeně sladší
  • zdravější (vyrábí se pouze z bio-mléka)
  • neobsahuje žádné konzervanty ani umělá barviva
  • obsahuje méně tuku

Sýr


  • výrazná chuť, nekoupíte tavený (tavicí soli jsou zdraví škodlivé)

Vepřové maso


  • chutnější, díky rychlejší látkové výměně (větší pohyb zvířat ve volném výběhu), zvířata nejsou porážena na klasických jatkách, čímž se jim do masa nedostává tolik stresových hormonů

Šunka


  • chutnější díky 80 - 90% podílu svaloviny a nižšímu podílu vody, který u běžné šunky činí až 50%
  • neobsahuje žádné chemikálie ani barviva
  • vyrábí se bez pomoci dusitanů či polyfosfátů
  • neobsahuje lepek
  • obsahuje 16% čistých svalových bílkovin

Hovězí maso


  • chutnější, díky rychlejší látkové výměně a druhu krmení (skot se pase venku i v zimě, zvířata nejsou porážena na klasických jatkách, čímž se jim do masa nedostává tolik stresových hormonů)
  • méně nezdravých nasycených tuků obsahuje méně nezdravých nasycených tuků
  • více omega 3 nenasycených tuků
  • není tuhé, ale naopak velice křehké (pochází z masných plemen a ne z vyřazených kusů na mléko)

Kuře


  • není vodnaté
  • jiná barva a chuť

Cena kuřete v bio kvalitě se pohybuje kolem 500 Kč za kus, což je pro mnohé domácnosti nepřijatelné. Pokud chcete lepší kvalitu za nižší cenu, máte možnost zakoupit farmářské kuře. Tato kuřata vyrůstají ve větších prostorech, za lepších podmínek a jsou živena jádrovým krmivem.

Vajíčka (na skořápce v obchodech mají kód 0)


  • odlišná chuť (oceníte hlavně při uvaření vajíčka naměkko)

Biopotraviny nejsou dnes jen módní záležitostí, ale patří ke zdravému životnímu stylu.

Jsou v nich obsaženy ve větší míře vitamíny, minerály a stopové prvky. Antioxidanty, jež snižují riziko onemocnění rakovinou a srdečními chorobami, esenciální nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina linolová CLA) podporující rozvoj imunitního systému a tím obranyschopnost organismu, snižující riziko výskytu ekzému, ale i rakoviny, aterosklerózy, diabetu a podobně.

Možná budete namítat, že jsou biopotraviny dosti drahé. Jistě máte pravdu, ale buďte si jisti, že investovat do svého zdraví se vždy vyplatí!


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
obrázek ke článku Biopotraviny

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní