Bílý čaj - původ, zpracování, obsah, účinky

V minulosti byl bílý čaj velmi vzácný, obyčejný člověk si jej nemohl dovolit. Byl označován jako čaj císařů. Tento čaj se vyrábí z mladého čajového poupěte. V tomto poupěti není ještě chlorofyl vyzrálý, což dává listu bílý vzhled. Kromě velice příjemné chuti, je bílý čaj nesmírně prospěšný lidskému zdraví. Pozitivní účinky bílého čaje na náš organismus byly ověřeny v mnoha studiích. Obsahuje množství přírodních antioxidantů, které pomáhají tělu se zbavovat volných radikálů, které vyvolávají rakovinotvorné bujení. Má nejméně kofeinu ze všech čajů.

obrázek ke článku Bílý čaj - původ, zpracování, obsah, účinky

Bílý čaj se zpracovává z nejmladších ještě nerozvinutých, křehkých lístečků čajovníku, které lze sbírat pouze během krátkého období v roce. Díky tomuto způsobu sklizně je bílý čaj považován za vzácnější, než jiné druhy, což se odráží i na jeho ceně. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje.

Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno. Po sběru lístky neprochází fermentací, suší se přirozeně vzduchem na slunci, aby se uchovala jeho barva a lahodná chuť.

Bílý čaj má velmi jemné tělo, takže pro dosažení plné chuti by se mělo použít více velkých poupat. Barva nálevu je zlatavá, aroma jemné, příjemně nasládlé.

Zatímco čaje zelené se vyznačují typickou syrovou, „travní“ chutí, čaje bílé chutnají značně odlišně. Nejlépe je můžeme označit jako jemné a lehké. Samozřejmě však za předpokladu, že se nám podaří dodržet doporučený postup přípravy, kdy je hlavní podmínkou zejména to, abychom čaj nikdy nezalévali vroucí vodou, ale jen vodou o teplotě do 80 °C.

Kvalitní bílý čaj je možné zalít vícekrát, ale znamená to, že při každém další zalití, je potřeba bílý čaj nechat déle louhovat. Připravený čaj by měl mít stále stejnou nasládlou chuť a aroma.

Bílý čaj má uplatnění v kosmetickém průmyslu, kde bývají jeho výtažky využívány jak kvůli antioxidačním, tak antibakteriálním a celkově omlazujícím účinkům.

Pozitivní účinky bílého čaje:


  • antioxidant
  • pozitivní účinky v boji s rakovinou
  • antibakteriální účinky
  • povzbuzení metabolismu
  • pozitivní účinky při boji s nadváhou

Látky přítomné v bílém čaji dokážou nejen účinně blokovat vznik a ukládání dalších tukových buněk, ale napomáhají i při spalování těch, které již v našem těle existují.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní