Ryzlink rýnský - suché, polosuché víno

Ryzlink rýnský je starobylá, velmi ceněná odrůda pravděpodobně z údolí řeky Rýn. V Německu se dá jeho pěstování doložit od roku 1435. Původně nebyla tato odrůda příliš oblíbena, neboť se pěstovala jen ve směsi s jinými odrůdami. Její jedinečné vlastnosti tak nemohly vyniknout, jelikož hrozny této pozdní odrůdy byly sklízeny spolu s ostatními příliš brzy. Až v 18. století se poznala vysoká hodnota této odrůdy, kdy došlo ke sklizni až poté, kdy byla část hroznů napadena ušlechtilou plísní. Dnes se Ryzlink rýnský pěstuje po celém světě a je řazen mezi nejkvalitnější odrůdy pro bílá vína.

obrázek ke článku Ryzlink rýnský - suché, polosuché víno

Mrazuvzdornost RR je velmi dobrá, odolnost proti houbovým chorobám dobrá. Na plně vyzrálých bobulích se objevuje ušlechtilá plíseň (botrytida), a to hlavně v polohách, kde jsou časté podzimní mlhy. Hrozny se sklízejí velmi pozdě, koncem října a v listopadu a jsou vhodné pro ledová vína.

Plodnost je dobrá a pravidelná, Ryzlink rýnský vyžaduje nejlépe svažité, jižní polohy vinice. Vysoké jakosti vína se dociluje hlavně na záhřevných, méně zvětralých prvohorních půdách s vyšším podílem skeletu nebo na půdách břidličnatých. Na těžkých půdách bývají vína širší, méně charakteristická, postrádající svěžest a ovocnou chuť.

Charakteristika:


  • hrozny - menší až střední
  • bobule - malá kulatá, zelenožluté barvy, slupka pevná, dužnina jemně aromatická
  • barva vína - zelenožlutá, s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u bobulových výběrů je barva až jantarová
  • vůně - široká škála vůní podle půdního typu a ročníku, vůně mohou být ovocné (broskev, kdoule, zelené i žluté jablko, pomeranč, citronová kůra), u měkčích vín (ananas, meruňka), nebo kořenité, minerální, zemité i kouřové, během zrání vína se objevují hrozinky, med, marcipán, mandle, z příliš horkých lokalit může víno zavánět petrolejem a kerosinem
  • chuť - velkou úlohu hraje kyselina a extraktivní látky, od ocelové kyseliny v nezralých ročnících, přes příjemně říznou až po svěže zralou, která je nezbytnou součástí vín výborných ročníků a současně oporou tvorby buketu a chuťových látek láhvové zralosti

Ryzlink rýnský má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny. V chuti RR hraje velkou roli kyselina a její zralost. Nejtypičtěji se „ryzlinkový fenomén“ projevuje ve zralých, suchých, kabinetních vínech.

Ve vyšších stupních predikátních vín je postupně onen ryzlinkový fenomén překrýván narůstajícím tělem vína, případně tóny zralosti vyprodukovanými ušlechtilou plísní (botrytidou).

Při delším lahvovém zrání se projevují vyzrálé kyselinky a chuť medu.

Doporučené servírování RR:


  • kabinetní vína - studené předkrmy
  • pozdní sběry - k sladkovodním rybám, zejména kaprům, pstruhům v různých úpravách
  • jakostní vína - k lehčím úpravám drůbežího a vepřového masa
  • sladké výběry - k desertům


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní