Becherovka - historie

Becherovka je aromatický, nasládlý alkoholický nápoj s výraznou bylinnou příchutí. Má průzračnou, nazlátlou barvu, její původ je v Česku. Málokterý druh tvrdého alkoholu je pro naši zemi typičtější. Na trh byla Becherovka uvedena v roce 1807. Obsahuje karlovarskou vodu, kvalitní líh, přírodní cukr a specifickou nahořklou směs z cca 32 bylinek a koření. Obsah alkoholu je asi 38%. Své příznivce najde Becherovka jak u žen, tak u mužů. I když se obvykle pije samotná, a to chlazená, lze ji také přidávat jako aromatizující a ochucující součást do různých míchaných nápojů. Báječně se pojí s nejrůznějšími nealkoholickými nápoji. Becherovku originál můžeme skladovat v mrazáku.

obrázek ke článku Becherovka - historie

Historie Becherovky sahá do roku 1807, kdy lékárník Josef Vitus Becher začal prodávat žaludeční bylinný likér podle své vlastní receptury. Ta se stala přísně chráněným rodinným a výrobním tajemstvím. Název Becherovka se tehdy ještě nepoužíval, lihovině se říkalo Karlovarská anglická hořká, Karlovarská nebo Anglická hořká, souběžně se užívalo německé označení Original Karlsbader Becherbitter.

V roce 1841 syn Johann (Jan) zahájil hromadnou výrobu. Tento zdatný obchodník postavil v roce 1867 továrnu, pořídil nové stroje, rozšíříl výrobu a začal plnit Becherovku do typických plochých lahví. Po něm nastoupil do čela závodu syn Gustav. Ten pojmenoval firmu po svém otci "Johann Becher" a nechal u obchodní komory v Chebu zaregistrovat ochrannou známku Becherovky. Až do roku 1945 byla firma ve vlastnictví rodiny, která v průběhu války ukryla recepturu na neznámém místě.

Po válce byla rodina na základě Benešových dekretů, pro údajnou kolaboraci s nacistickým režimem, určena k odsunu z Čech. Recepturu předala do rukou Československých úřadů výměnou za možnost odvézt si s sebou větší část osobního majetku. Poté došlo k znárodnění podniku.

Od roku 1994 má firma statut akciové společnosti. Po listopadové revoluci se firma pomalu začala připravovat na privatizaci, která byla dokončena až v roce 2001, kdy firmu získal francouzský koncern Pernod Ricard, druhý největší výrobce destilátů a vína na světě. Ten nechal v roce 2003 citlivě zmodernizovat design lahve anglickým designérem Martinem Bluntem.

V karlovarském závodě jsou pouze dva lidé, kteří znají celé tajemství výroby Becherovky. Pouze oni smějí vejít do místnosti zvané Drogikamr (název užívaný ještě z doby Becherů), kde jednou týdně připraví směs mnoha druhů bylin a koření. Zhruba tři čtvrtiny bylin a koření pocházejí ze zahraničí, některé druhy rostou v okolí Karlových Varů.

Hotová směs je přesypána do pytlů z přírodního materiálu a na jeden týden ponořena do alkoholu, aby dokonale prosákla. Poté nastává tradiční postup včetně zrání, které probíhá přibližně dva měsíce. Stabilitu a průzračnost tohoto tajemného a zázračného nápoje způsobuje hluboké vymrazování při teplotě -5°C. Nakonec je Becherovka stáčena do charakteristických zelených láhví.

V současnosti je Becherovka exportována do více než 35 zemí světa, kde má velké množství svých příznivců.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní