Barmanské pomůcky

Barmanské náčiní nám i v teple domova pomůže vykouzlit míchané koktejly podle osvědčených receptů. Pomůcky vybíráme podle toho, jaký druh nápoje chceme připravovat. Za tímto účelem je vhodné doplnit domácí bar lihovinami a destiláty, které vytvoří základ koktejlů i drinků a propůjčí jim charakteristickou chuť. Vhodné jsou kvalitní nápoje, jako je whisky, gin, rum, koňak, vodka, brandy, tequilla nebo vermut. Hodit se budou i cukrové sirupy, čerstvé ovoce, olivy a bylinky, které lze použít jako míchátka nebo pro dozdobení.

obrázek ke článku Barmanské pomůcky

Na led použijeme děrovanou lopatku nebo větší lžíci. Práci s ledem si usnadníme kleštěmi s úchopnými zuby. Přimrzlé kostky ledu odstraníme kladívkem k drcení kostek ledu, nebo drtičem ledu na výrobu ledové tříště.

Vhodný otvírák nápojů je samozřejmostí, hodit se bude i nůž s dvojitým rozeklaným hrotem na krájení ovoce do nápojů a současně k napichování.

Rozhodně využijete brčka, koktejlové ubrousky, tác nebo set tácků pod sklenky.

Šejkr - kvalitní šejkry na přípravu míchaných nápojů jsou nepostradatelnou výbavou každého domácího baru. Šejkr se používá při přípravě nápojů, které je třeba dokonale promísit nebo silně zchladit. Ingredience spolu s ledem mícháme tak dlouho, dokud se šejkr neorosí. Nikdy nepřidáváme ingredience obsahující oxid uhličitý, neboť hrozí nebezpečí úrazu!

Míchací sklenice - nemáme-li doma šejkr, použijeme míchací sklenice kónického tvaru s odměrkou, které jsou vhodné k přípravě řidších, čirých nápojů. Míchací sklenici nejprve předchladíme ledem, nalijeme do ní potřebné ingredience a promícháme barovou lžičkou. Potom nápoj přes strainer (barové sítko) přelijeme do předchlazené sklenky. Míchací sklenici lze nahradit i džbánem ze silnějšího skla s hubičkou pro snadné nalévání.

Barmanskou lžící s dlouhým držadlem zamícháme nápoje ve džbánu, kratší lžičkou promícháme drinky v míchací sklenici.

Strainer (barové sítko) - slouží k oddělení míchaného nápoje od ledu, případně jiných nežádoucích částí a ingrediencí. Použití barového sítka je velmi snadné, stačí jej přiložit na vrch míchací sklenice a opatrně začít přelévat do drinkové sklenice.

Elektrický mixér používáme u nápojů obsahujících zmrzlinu, kusové ovoce nebo pro výrobu většího počtu porcí. Vrtulkový využijeme na míchání nápojů bez větších kousků ovoce nebo ledu a naopak v nožovém mixéru připravíme nápoje z čerstvého ovoce.

Chladicí kbelík - rychle vychladí víno nebo sekt, bývá i s umělými kostkami ledu, přičemž se nemusíme starat o rozpouštějící se led.

Termodžbány (džezvy) - pro tepelně upravené nápoje jako jsou grogy, punče a horká vína.

Čirá plastová nálevka - vhodná k připevnění do hrdla lahve. Díky speciálnímu designu, který chrání lahev před stékajícími kapkami, se již nemusíme bát o svůj stůl či sváteční ubrus.

Patentní uzávěr na sekt - uchová 24 hodin otevřenou láhev sektu, aniž by z láhve vyprchal kysličník uhličitý, ale užijeme i vývrtky, loupač citrusů či nálevky.

Neoprenový termoobal - sekt v lahvi si tak uchová správnou teplotu mezi 8 - 10°C.

Lis na citrusy - usnadní práci s citrusy, může být ruční, nebo elektrický.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní