Cheddar - česky Čedar, sýr z kravského mléka

Čedar (anglicky Cheddar) je polotvrdý sýr, který se tradičně vyrábí přibližně od roku 1170. Pochází z oblasti West Country v jihozápadní Anglii. Jde o nejrozšířenější sýr na světě vyrobený z kravského mléka. Není chráněn ochrannou známkou, proto se může vyrábět po celém světě pod stejným názvem. V současnosti se Čedar vyrábí mimo Anglii i v jiných zemích jako USA, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Irsko či v Jihoafrické republice. Často se dochucuje přísadami, jako jsou například kmín, česnek, petrželová nať, zelenina, hrozinky či pivo. Některé sýry jsou uzené nebo dokonce prokládané jinými druhy sýrů.

obrázek ke článku Cheddar - česky Čedar, sýr z kravského mléka

Čedar se tradičně vyrábí z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka, vzácně i kozího mléka. Sýr má tvar válce o váze až 28 kg.

O rozšíření tohoto sýra mimo Anglii se zasloužili sedláci z původní oblasti jeho výroby (West Country), kteří emigrovali a svůj recept na jeho výrobu si vzali s sebou do světadílů, kde měla Anglie svoje kolonie.

Při výrobě cheddaru se sýřenina krájí na malé kousky a zahřívá se. Syrovátka se odčerpá a sýřeniny vytvoří jednolitou hmotu, která se krájí na silné bloky velkosti tvárnic. Bloky se skládají jeden na druhý a obracejí se, aby odkapal zbytek syrovátky. Tento proces se nazývá čedarování a zaručuje sýru speciální konzistenci. Nakonec se sýřenina znovu mele, solí, ukládá do forem a lisuje. Bochníky se obvazují plátnem, aby byla zachována kvalitní tvrdá šedohnědá kůra. Dlouhá doba zrání propůjčuje tomuto sýru mimořádně výraznou chuť.

Sýrové těsto má hladkou a poměrně tuhou konzistenci, neměl by se ohýbat ani drobit. Zlatožlutá barva stárnutím tmavne. Doba zrání je 6 - 24 měsíců. Chuť se liší stářím sýra. Mladší sýry mají jemnou, nasládlou chuť s ořechovými tóny. Chuť zralejších sýrů je silnější a plnější s mnohem výraznější ořechovou příchutí. Staré sýry získávají chuť slaně kyselou.

Po roce se v sýru mohou vytvořit malé krystalky kaseinu (podstatná část mléčné bílkoviny), které křupou v ústech. Čím déle sýr zraje, tím jsou krystalky patrnější a četnější.

Cheddar se snadno rozpouští, proto se používá v teplé kuchyni, nejlépe nastrouhaný. Je vynikající na zapékání, na těstoviny, hodí se také k ovoci, čerstvé zelenině a slaným sušenkám. Dobře zabalený a uložený do lednice si uchová svou chuť klidně i dva týdny.

Samotný Cheddar chutná s bílým nebo červeným vínem, hodí se k němu i portské.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní