Ostatní využitelné části zvířat

Nejen maso a droby zvířat jsou dobře využitelné. Obsahují bílkoviny, dodávají tělu potřebnou energii a dají se využít k přípravě chutných pokrmů. Také další části zvířat, jako jsou kosti, krev a střeva mají výživnou hodnotu a široké využití, a to při přípravě pokrmů, výrobě uzenin a ostatních masných výrobků.

Kosti


Výsekové kosti se získávají vykostěním hovězího, vepřového a telecího masa. Musí být čerstvé, čisté a bez cizích pachů. Skladovat se mohou jen krátkodobě, a to při teplotě 0°C – 6 °C. Mají výživnou hodnotu, obsahují tuk, bílkoviny, minerální látky (např. vápník, fosfor) a látky, které ovlivňují vůni a chuť. Morkové kosti obsahují navíc lecitin (důležitý pro trávení tuků, činnost nervových buněk, snižování hladiny cholesterolu) a železo.

Rozlišujeme výsekové kosti:


  • morkové - hovězí ramenní, holenní a stehenní
  • řídké - hovězí, vepřové, telecí
  • kosti z noh s řídkým morkem - hovězí
  • harfy – (obsahují až 15% masa) - hovězí krční, hrudní, bederní obratle, žebra a hrudní kosti
  • ostatní výsekové kosti – lopatky, obratle, kloubové hlavice, křížové, hrudní a pánevní kosti

Hovězí kosti se používají k přípravě vývarů a k zesilování omáček. Morek se používá k přípravě zavářek do polévek a omáček. Telecí a vepřové kosti se používají na vývary, do bílých polévek a omáček.

Krev


Krev obsahuje plnohodnotné bílkoviny, glukózu, tuky, minerální látky (zejména železo), proto se považuje za hodnotnou potravinu. Obsahuje však i hodně vody, proto se rychle kazí.

U nás se používá krev:


  • Vepřová - k přípravě jelítek, tmavé tlačenky, prejtu a zabijačkové polévky.
  • Husí a kachní - na samostatné pokrmy.
  • Hovězí a telecí – k průmyslovému zpracování.

Střeva


Střeva musí pocházet ze zdravých zvířat, používají se jako obaly pro uzenářské výrobky. Musí být dokonale čistá. Kromě tenkých a tlustých střev se ještě používá močový měchýř, jícen a žaludek.

Použití hovězích střev:


  • Tenká - špekáčky, klobásy, salámy.
  • Tlustá - suché trvanlivé salámy.
  • Slepé (deník) a konečník - měkké salámy, tlačenky, záviny.
  • Měchýř - tlačenky a mortadely.

Použití vepřových střev:


  • Tenká – jitrnice.
  • Tlustá - jelítka, tlačenky.
  • Slepé (deník) a žaludek – tlačenky.
  • Konečník - játrový salám.
  • Měchýř – tlačenky a mortadely.

Použití střev ostatních zvířat:


  • Skopová střeva - výroba párků, klobás a k výrobě salámů.
  • Telecí střeva - příliš slabá, používají se jen omezeně.
  • Koňská střeva – trvanlivé salámy.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní