Mořské plody, nákup a způsob konzumace

Mořské plody (krevety, ústřice, mušle, slávky, chobotnice, langusta, humr, …) mají velmi osobitou chuť, čím je jejich příprava jednodušší, tím lépe jejich chuť vynikne. Jsou bohaté na vitamin A, vitamíny skupiny B a vitamin E. Nejlépe se k nim hodí podávat víno, v případě, že jsou připraveny na asijský způsob (více kořeněné) nebo s těžšími smetanovými omáčkami, je vhodné podávat sekt.

Plody moře lze koupit chlazené, dbejte na to, aby ústřice, mušle, slávky a srdcovky byly vždy živé. Například u mušlí poznáte, že jsou opravdu živé, když se hýbají nebo když reagují na sůl, u ústřic se čerstvost poznává již hůře. Živá ústřice obsahuje vodu a je proto těžší. Trvanlivost těchto plodů je 2-3 dny.

Krevety jsou k zajištění delší trvanlivosti (5 – 6 dní) k dostání již spařené, čímž ztrácejí svoji typickou chuť. Mají sytě oranžovou barvu. Čerstvé krevety jsou světle šedé barvy, prodávají se ve skořápce i s hlavou a vydrží až 3 dny.

Konzumace mořských plodů:


  • Krevety, chobotnice, langusty – používá se klasický příbor.
  • Ústřice jedlá - jedí se rukama, každá ústřice by měla být servírována zvlášť na ubrousku, aby při jejím vysrkávání nedošlo k ušpinění.
  • Mušle - podávají se s vidličkou a lžící. Gurmáni používají místo příboru prázdnou skořápku mušle, která slouží jako kleštičky, pomocí nichž z plných mušlí vyloupávají jejich obsah. Mušle se vaří zaživa, servírované musí být pevně otevřené, nesmí se zavírat. Pokud se samy zavírají, znamená to, že byly předtím otevřeny násilím a byly vařeny už mrtvé.
  • Humr servírovaný vcelku – humrové kleště a speciální tenká vidlička, která má na jednom konci dva bodce a na druhém konci je lžíce.

Ke konzumaci většiny mořských plodů je nutné servírovat misku s vlažnou vodou a citronem, která slouží k opláchnutí prstů po jídle.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní