Cukrové sirupy pro přípravu nápojů a koktejlů

Cukrové sirupy jsou nezbytné pro přípravu míchaných nealkoholických i alkoholických nápojů a koktejlů. Samotný cukr se špatně rozpouští a nápoj kalí, proto cukrem, až na výjimku, míchané nápoje nesladíme. Nápoje slazené cukrovým sirupem jsou chutnější, jemnější a mají lepší konzistenci. Jelikož se cukrový sirup nedá nahradit průmyslově vyráběnými ovocnými sirupy, musíme si ho vyrobit doma sami. Jeho využití není jen při přípravě míchaných nápojů, ale hodí se i do polevy na zákusky, dorty a palačinky, některé sirupy se dají přidávat i do kávy.

obrázek ke článku Cukrové sirupy pro přípravu nápojů a koktejlů

Doma vyrobený cukrový sirup je nejen čistý, ale lze jej připravit s různou příchutí.

Předpis na základní cukrový sirup


Ingredience:


  • 1kg jemného cukru krupice
  • 600–750 ml vody

Postup přípravy:


  • Do rendlíku nalijeme vodu a přidáme cukr. Používáme čisté, nejlépe nerezové nádobí.
  • Na mírném ohni mícháme vařečkou tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
  • Cukerný roztok vaříme na zesíleném ohni maximálně 8 – 10 minut.
  • Vzniklou pěnu je třeba odebírat sběračkou.
  • Sirup by měl lehce zhoustnout. Aby nekrystalizoval, je důležité ho v téhle fázi již nemíchat.
  • Pokud bychom sirup vařili o 2 - 3 minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu skladování a zkrystaloval by.
  • Uvařený sirup přelijeme nejlépe přes plátno nebo velmi husté sítko do tmavé sklenice a necháme zchladnout.
  • Množství, které nespotřebujeme, uložíme v dobře uzavřené sklenici do lednice, kde vydrží zhruba dva týdny.

Z výše uvedeného základního sirupu lze vyrobit i sirupy různě ochucené, které se v receptech na míchané nápoje a koktejly vyskytují. Stačí v době varu přidat dochucovací přísady, například kůru z citrónu či limetky, z koření je vhodná skořice, vanilka, anýzové hvězdičky nebo šafrán. Další přísady volíme dle vlastní fantazie.

Postup přípravy nejčastěji používaných sirupů:


  • Citronový sirup – k základnímu sirupu přidáme 15 chemicky neošetřených a dobře omytých citronů.
  • Pomerančový sirup – k základnímu sirupu přidáme 8 chemicky neošetřených a dobře omytých pomerančů.
  • Malinový sirup - k základnímu sirupu přidáme šťávu z malin, kterou si předem připravíme z 1 kg malin. Maliny zasypeme 300 g cukru a necháme 24 hodin uležet. Pak vše rozmixujeme, prolisujeme nebo přecedíme přes plátno a vzniklou šťávu povaříme 15 minut.
  • Mátový sirup – k základnímu sirupu přidáme 100 g čerstvých, opláchnutých a dobře osušených lístků máty peprné.
  • Sirup z černého rybízu - k základnímu sirupu přidáme 700 ml rybízové šťávy.
  • Mandlový sirup – k základnímu sirupu přidáme 200 g spařených a poté oloupaných a nahrubo nasekaných mandlí.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Cukrové sirupy pro přípravu nápojů a koktejlů

Vyhledávání na webu nasevyziva.cz:



 
domácí lékař Domací lékař - alternativní medicína

léčba, prevence, osvědčené postupy našich předků
 
 
Všechny články v aktuální sekci:

 

(c) Naše výživa, 2010-2017 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní